085 - 080 6635 info@veluwsewensambulance.nl

Nieuwe voorzitter voor VWA

Nieuwe voorzitter voor VWA

Nieuwe voorzitter wil bekendheid Veluwse Wens Ambulance verder vergroten.

De Veluwse Wens Ambulance, de organisatie die laatste wensen van terminaal zieke mensen in vervulling laat gaan, heeft sinds kort een nieuwe voorzitter.
Oprichter Joey van der Weijden heeft na ruim 7,5 jaar de voorzittershamer overgedragen aan Paul Landwaart. De Veluwse Wensambulance is inmiddels een volwassen organisatie, met twee vestigingen (Elburg en Opheusden) en met drie professioneel uitgeruste ambulances voor het verzorgen van de wensritten. De organisatie draait voor 100 procent op vrijwilligers, in totaal zo’n 150 mensen.

𝗢𝗽 𝗱𝗲 𝗸𝗮𝗮𝗿𝘁

“Toen Gert de Goede en ik 7,5 jaar geleden het plan voor de Veluwse Wens Ambulance bedachten, hadden we nooit kunnen dromen dat het zou resulteren in deze organisatie”, blikt Van der Weijden trots terug. “Dat we zoveel vrijwilligers hebben en dat we het ook voor zorgprofessionals interessant kunnen maken om bij ons vrijwilligerswerk te doen, is bijzonder. Zeker in deze tijd, waarin bijna alle vrijwilligersorganisaties met tekorten kampen, werken wij met wachtlijsten.”
Terugkijkend denkt Van der Weijden dat de lastigste opgave is geweest om de doelgroep te bereiken. “We proberen onze organisatie op de kaart te zetten, en daar doen we flink ons best voor. Toch zijn er nog steeds potentiële wensaanvragers die niet van ons bestaan afweten”, stelt de ex-voorzitter vast. Eén van de redenen om op zoek te gaan naar een opvolger: “Ik heb al die jaren naar mijn beste kunnen de Stichting geleid, nu is het tijd voor een nieuwe leider om de kar te trekken. Van iemand met nieuwe inzichten word je altijd alleen maar beter. Ik wilde niet in de situatie terecht komen dat ik het anker van de organisatie word, waardoor de club niet meer vooruit komt.”

Geschikte kandidaat

Paul Landwaart, directeur van een groeiend IT-bedrijf, zet zich al vele jaren graag in op sociaal-maatschappelijk gebied in zijn woonomgeving. Zo zat Landwaart jarenlang in het bestuur van de Lionsclub Elburg-Oldebroek en was hij zes jaar voorzitter van de Rode Kruis Afdeling Elburg en Oldebroek. “Dat heb ik altijd met veel passie en plezier gedaan. Dat was een prachtige afdeling, waar ik veel te maken kreeg met alle regelgeving op het gebied van ambulances en zorgverlening. Uit mijn tijd bij het Rode kruis ken ik Joey van der Weijden ook. Hij was jarenlang mijn steun en toeverlaat als het om medische zaken ging. Mijn rol bij het Rode kruis hield helaas op, omdat ze op een andere organisatievorm over gingen.”

‘𝗛𝗲𝘁 𝗸𝗶𝗻𝗱𝗷𝗲 𝗸𝗮𝗻 𝗹𝗼𝗽𝗲𝗻’

Een half jaar later zocht Van der Weijden contact met Landwaart met de vraag ‘ga je nog wat doen?’ Daarna is het balletje gaan rollen en werd de overname van het voorzitterschap van de Veluwse Wens Ambulance een feit. “Ik ken Pauls aanpak en weet hoe gepassioneerd hij zich ergens voor kan inzetten. Dus dat Paul de voorzittershamer van mij overneemt voelt heel vertrouwd”, aldus Van der Weijden, die zelf in het bestuur blijft zitten met de portefeuille Facilitaire zaken. “Mijn passie ligt bij de ambulances en bij de zorg, alsmede bij het trainen van de vrijwilligers. Daar kan ik nu nog meer van mijn vrije tijd aan besteden”, stelt van der Weijden tevreden vast. “We hebben het kindje grootgebracht en we hebben het leren lopen. Het is nu aan Paul om het kindje te laten rennen.”

𝗕𝗲𝗸𝗲𝗻𝗱𝗵𝗲𝗶𝗱 𝘃𝗲𝗿𝗴𝗿𝗼𝘁𝗲𝗻

Landwaart lacht om de uitdrukking van zijn voorganger: “De organisatie staat helemaal, dus Joey is hier iets te bescheiden naar mijn mening.” Gevraagd naar de toekomstplannen voor de Veluwse Wens Ambulance is de nieuwe voorzitter duidelijk: “Het is niet zo dat ik allemaal grootse nieuwe plannen heb, en we hoeven ook zeker niet veel groter te worden. We hebben nu twee vestigingen en drie ambulances en daarmee hebben we ruime capaciteit om veel wensvragen te vervullen. Ik wil wel de bekendheid van de Veluwse Wens Ambulance nog verder vergroten en ook de nieuwe vestiging in Opheusden meer gaan promoten. Daar wil ik me met het bestuur op gaan richten.

Sponsorloop

In mei is er een grote sponsorloop van de vestiging in Elburg naar de vestiging in Opheusden. Dat is een goede manier om daar extra aandacht voor te vragen. Binnenkort is er op onze website www.veluwsewensambulance.nl meer informatie over dit evenement te vinden.”
De sponsorloop is een actie die hopelijk ook de nodige opbrengsten zal generen voor de Veluwse Wens Ambulance. “Door de coronacrisis hebben we helaas minder activiteiten en promotiemogelijkheden gehad om geld in te zamelen ten behoeve van het uitvoeren van wensritten. Maar we prijzen ons gelukkig dat we deze toch nog steeds dagelijks kunnen uitvoeren, dat is het belangrijkste”, aldus Landwaart.

𝗩𝗿𝗶𝗷𝘄𝗶𝗹𝗹𝗶𝗴𝗲𝗿𝘀 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗸

De kersverse voorzitter wil ook de hoge kwaliteit van de dienstverlening optimaliseren. “Ik wil wel met een verse blik naar alle facetten van onze bedrijfsvoering kijken. Er wordt heel veel goed gedaan, maar als we bepaalde zaken nog beter vastleggen kunnen we de kwaliteit nog beter verankeren, zodat mensen nog bewuster gaan functioneren. Noem het puntjes op de i zetten.”
Een ander speerpunt in de plannen van Paul Landwaart is aandacht hebben voor de vrijwilligers: “Vanuit mijn IT-bedrijf weet ik uit ervaring dat als ik niet voldoende aandacht aan mijn mensen geef dat ze wegrennen. Dat is in een vrijwilligersorganisatie als de wensambulance niet anders. We hebben iedereen nodig om ons mooie werk te kunnen blijven doen!”

 

𝗙𝗼𝘁𝗼𝗯𝗶𝗷𝘀𝗰𝗵𝗿𝗶𝗳𝘁

Links staat Joey van der Weijden oud-voorzitter en medeoprichter.
Rechts staat Paul Landwaart de nieuwe voorzitter

Call Now Button