085 - 080 6635 info@veluwsewensambulance.nl

Vijf vragen achter de schermen – Marlien Smit

Vijf vragen achter de schermen – Marlien Smit

Ze maakte de website, geeft lezingen, staat op markten, schrijft persberichten en is ook nog eens een van de fotografen. Marlien Smit doet werkelijk van alles bij de Veluwse Wens Ambulance. Haar motivatie? “Ik wil mensen een onvergetelijke dag bezorgen.”

Wat doe je precies?
“Samen met een andere vrijwilliger werkte ik aan de nieuwe website die inmiddels live is. Omdat er ook behoefte was aan vrijwilligers die lezingen willen geven en op markten willen staan, dacht ik: dat kan ik ook. Ik geniet van de interactie met mensen, maar merkte al snel dat het goed zou zijn om eens mee te gaan met een wensrit om er vanuit eigen ervaring over te kunnen vertellen. Inmiddels mag ik regelmatig mee om te fotograferen.”

Hoe vind je dat?
“Als fotograaf ben ik op de achtergrond aanwezig, ik observeer en leg intieme momenten vast. Na afloop komen er vaak mooie reacties van de wensvrager en familie op de foto’s. Het zijn de laatste waardevolle momenten van iemands leven die ik vastleg, dat is heel bijzonder.”

Waarom doe je dit werk?
“Het is fijn om voor andere mensen iets te kunnen betekenen. Thuis doe ik dat door met mijn man als ‘buurtgezin’ klaar te staan voor twee jongens van wie de vader is overleden. En als vrijwilliger bij de Veluwse Wens Ambulance help ik om familie en wensvragers een onvergetelijke dag te bezorgen. Het is geweldig om deel uit te maken van zo’n gemotiveerd team.”

Hoe belangrijk is zo’n wensdag?

“Een wensdag geeft voldoening aan het einde van iemands leven. Tijdens mijn eerste wensrit ging een oudere dame op pad met haar kleindochter. Ze wilde haar laten zien waar ze was opgegroeid en wat ze had meegemaakt. De ogen van deze mevrouw straalden toen ze vertelde over de stiekeme nachtelijke bezoekjes van jongens uit de buurt en over de dansavonden. Ze had iets ondeugends over zich, net als haar kleindochter – een kopie van haar oma. De twee leken elkaar zonder woorden te begrijpen. Als fotograaf legde ik de binnenpretjes en onderonsjes tussen die twee vast. Een geweldige ervaring.”

Wat doet dit werk met jou?
“De wensritten maken stuk voor stuk indruk op me. Soms maakt het me emotioneel, maar ik kan het ook vrij snel weer parkeren. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om vandaag te genieten en niet te wachten tot morgen. Dit zie ik ook tijdens de wensritten, mensen zijn heel bewust bezig met het maken van mooie herinneringen. Je hebt helemaal gelijk, denk ik dan, je moet nú alles uit het leven halen.”

Call Now Button